Enter your keyword

Léto je za rohem. Zachraňte svou kůži.

Léto je za rohem. Zachraňte svou kůži.

S rostoucími teplotami roste i plocha kůže, kterou odhalujeme. A zároveň s tím roste i riziko, jemuž se vystavujeme. Věděli jste například, že sluneční záření může naší pokožce uškodit, i když je pod mrakem?

Kůže je nejen bariérou, která chrání organismus před okolním prostředím, ale také rozhraním, kde se střetávají vnější a vnitřní vlivy. To, co se děje v těle, se obvykle brzy projeví i na pokožce. Vyplatí se proto sledovat její stav i veškeré případné změny.

Chraňte se

Už v dubnu má sluníčko sílu jako na Jadranu, proto je nutné kůži chránit opalovacím krémem s UV filtrem aspoň 20, ve vrcholném létě samozřejmě vyšším. Čím větší je ochranný faktor, tím déle můžeme pobýt na slunci. I tak nezapomeňte natření zopakovat po každém zpocení či koupání, voděodolné přípravky jsou samozřejmě odolnější. Pobyt na slunci ale neznamená jen přímé opalování. Nebezpečné kožní nádory se objevují často u lidí, kteří se opakovaně vystavují záření při práci, třeba na zahrádce.

 

 

Hlídejte se

Agresivní zhoubný melanom, o němž se hodně píše a mluví, však bohužel není jediný. Dbát na vzhled svých mateřských znamének a neobvyklé změny na kůži je nutné i kvůli jiným nádorům. Nejčastější a nejlépe léčitelný typ rakoviny kůže je bazaliom. Vypadá většinou jako lesklý hrbolek, obvykle na rtu či v hlavě nebo na krku, který nebolí a není nijak zabarvený. Roste pomalu, ale později se může propadnout a vytvořit vřed.

V závažnosti mezi bazaliomem a nebezpečným melanomem stojí spinaliom. Na rozdíl od bazaliomu se spinaliom zvětšuje rychleji, je vyvýšenější a může se změnit ve vřídek se strupem. Prorůstá do hlubších struktur a může metastazovat, často do lymfatických uzlin, což samozřejmě zvyšuje riziko špatné prognózy. Zvýšené riziko metastazování mají nádory větší než 2 cm, především na rtu a ušním boltci. Pozor je třeba si dávat na tužší, postupně se zvětšující uzlík růžové či červené barvy; dá se snadno zaměnit za bradavici. S návštěvou dermatologa proto nikdy neotálejte a nechte si před létem kůži zkontrolovat.

Prohlídku připomeňte i těm, kdo na ni rádi zapomínají – senioři patří z hlediska kožních nádorů k nejohroženějším skupinám. Pokud jde naopak o ty nejmladší, je opatrnost také namístě. Kůže si každé spálení pamatuje a následky takového podráždění se s věkem sčítají.

 

 

Kryjte se

 

Naše pokožka není po zimě na slunce připravená. Bývá dehydrovaná, světlá a citlivá. Neměli bychom zapomínat, že není vhodné pobývat na přímém sluníčku příliš dlouho, zejména mezi 11–15 hodinou, kdy je síla záření velmi intenzivní. Pobytu na slunci se ale nejde úplně vyhnout, proto kromě přípravků na opalování používejte lehký a vzdušný oděv, ochranu hlavy a sluneční brýle. Preferujte vždy přírodní materiály, které pokožku nedráždí, jako je len, bavlna nebo hedvábí.

Na druhou stranu není nutné schovávat se před sluncem úplně. Ultrafialové záření člověk potřebuje k tomu, aby se v těle vytvořil aktivní vitamin D, který je základním pilířem imunity. Zároveň nám pomáhá například při léčbě lupénky, atopického ekzému a některých dalších kožních chorob. Stačí však jen pět minut na přímém slunci nebo dvacet minut na denním světle.

 

 

Pečujte o sebe


Každodenní používání hydratačních a promašťujících prostředků – krémů, gelů, mlék či emulzí – pomůže ochránit pokožku nejen před běžnými vlivy, ale také před infekcemi a kožními onemocněními, a dokonce i před projevy předčasného stárnutí. Ošetření kůže po pobytu na slunci je však ještě důležitější. Po opalování ošetřeme tělo různými promašťujícími a hydratujícími krémy, které pokožku ochrání před vysušením. Ideální jsou přírodní oleje. Bambucké máslo, kokosový olej, či dokonce panenský olivový olej mají na tělo blahodárný vliv.

Pokud je kůže podrážděná, s pocity pálení, pečujte o ni přípravky s obsahem D-panthenolu, které zklidní, dodají výživu a potřebnou hydrataci.

Ochranný efekt opalovací kosmetiky můžete také podpořit užíváním beta karotenu, ať už v potravě, či prostřednictvím doplňků stravy. A nezapomínejte, že slunce může být příjemným balzámem, ale také nebezpečným protihráčem. Záleží jen na vás, jakou roli mu svým přístupem přisoudíte.

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.