Enter your keyword

Sluneční vyrážka: daň za rychlé opálení

Sluneční vyrážka: daň za rychlé opálení

I o slunci se dá říct, že je dobrý sluha, ale zlý pán. Bez slunečních paprsků nám chybí vitamín D, důležitý pro kosti, imunitu i pro duševní pohodu. Když je záření naopak moc, může nás – kromě spálení a různých novotvarů na kůži – potkat také sluneční ekzém.

 

Jde vlastně o sluneční alergii, a setkat se s ní můžete pod mnoha názvy: solární nebo světlená kopřivka, sluneční dermatóza či dermatitida, ale odborně se jmenuje polymorfní světelná erupce. Stejně jako mnoho jmen má také mnoho podob. Projevy se pohybuje od svědivé „krupičky“ či pupínků, připomínající kopřivku, přes bolestivé zarudnutí a pálení až po mokvající puchýřky, které se později mohou spojit do větších map. Kritickými místy jsou krk, dekolt, paže s rameny, břicho a holeně.

 

 

 

Stres pro kůži

Postihnout může bohužel každého a je jedno, zda je vám 20 nebo 50. Že vám slunce loni nevadilo, neznamená, že to tak bude i letos. Nejčastěji bývají postiženy mladé a dospívající ženy se světlou citlivou pokožkou, ale dermatologové pozorují, že se výskyt tohoto onemocnění stále zvyšuje.

Sluneční alergie se většinou ukáže při prvním pobytu na slunci, kdy ještě kůže není zvyklá na tak velkou dávku slunečního záření. Bývá to buď na jaře, nebo při pobytu u moře či na horách – a projeví se většinou do několika hodin. 

Vyrážka od slunce vzniká tehdy, když má člověk narušenou buněčnou ochranu. Vznikají tak volné radikály, které vytvářejí vysoce reaktivní chemické sloučeniny. Oxidační stres pak způsobí, že pokožka reaguje nadměrnou imunitní reakcí – zarudnutím, zanícením a pupínky.

 

 

 

Opatrně s opalovacími krémy

Popravdě řečeno, příčinu vzniku sluneční alergie věda úplně nezná, a pro nás je beztak nejdůležitější, co proti ní dělat. Příznaky alergie vždy zmírní antihistaminika, a pokud už jste nějaký zážitek se sluneční alergií měli, pak je dobré pamatovat i na preventivní užití těchto léků, klidně ještě před prvním sluněním. Správný druh léků vám doporučí lékař na alergologii nebo na kožním oddělení. Postižená místa se nemají mazat a už vůbec ne škrábat, jinak se dočkáte mokvání. A v následujících dnech se před sluncem chraňte lehkým oblečením, a to i při koupání.

Důležitou prevencí jsou také sluneční brýle a pokrývka hlavy, a mezi polednem a 15. hodinou, kdy je záření nejsilnější, se slunci úplně vyhýbat. Samozřejmostí je chránit se opalovacími krémy a s co nejvyšším faktorem (SPF), ale pozor – některé z těchto produktů mohou obsahovat složky, které ve vzájemném působení s UV zářením vyvolávají rovněž reakci v podobě zanícených pupínků připomínajících akné, tzv. Mallorca akné. Pro jistotu tedy vybírejte výrobky s protialergickým účinkem.

 

 

 

Na co si dát pozor?

Doporučuje se také pokožku dostatečně chladit – ve vodě nebo pod sprchou. Pod tu skočte také po každém koupání v moři. Případný zánět pomohou zklidnit studené obklady a přípravky s obsahem panthenolu. Skvělou prevencí je užívání beta-karotenu, lykopenu, selenu a vitaminů E a C. Jde o účinné antioxidanty, které ochrání kůži před negativními vlivy záření.

UV záření může způsobit také fotoalergickou a fototoxickáou  reakci (fotodermatózu) v kombinaci s různými druhy léků, jako jsou antibiotika, chemoterapeutika, léky na vysoký tlak, aspirin, ibuprofen, antikoncepční přípravky a přírodní antidepresíva s obsahem třezalky. Určité riziko při pobytu na slunci mohou znamenat také citrusy, celer nebo fíky.

Alergii na slunce nelze zcela vyléčit, i když někdy postupem času může další roky sama vymizet. K tomu pomůže „otužování“, kdy se kůže vystavuje slunci postupně po malých dávkách. Hezké léto se sluncem, ale bez obtíží!

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.