Enter your keyword

Co se skrývá pod vlasy?

Co se skrývá pod vlasy?

Kdo by nechtěl mít bujnou hustou lesklou kštici? Možná vás překvapí, že péče o vlasovou pokožku je nejméně stejně důležitá, jako péče o samotné vlasy. Její zdraví je přitom zásadní i pro kvalitu vlasů. Vždyť právě v ní jsou uloženy folikuly, z nichž vyrůstají. Pokud není v pořádku, mohou začít vypadávat, více se mastí nebo se objeví lupy.

Hned na začátku si nalijme čistého vína: žehlení a kulmování není nic, čím bychom pokožce pod vlasy příliš prospěli. Fény, kulmy a žehličky mnohdy pracují při teplotě 200 °C a více. Následky jsou doslova zničující. Proteiny, základní živiny pro stavbu vlasu, se začínají rozpadat už při teplotě kolem 150 stupňů, proto použití těchto stylingových nástrojů omezte na minimum a raději používejte sprej na ochranu vlasu. Vlasy fénujte vždy na co nejnižší stupeň.

Pozor na teplo a vlhko

Ovšem vyhýbat se fénování a nechávat vlasy jen volně uschnout není dobrý nápad. A ještě horší je jít s mokrou hlavou spát. Dlouhotrvající kombinace vody a tepla způsobí, že se nejen na polštáři, ale taky na pokožce hlavy začnou množit bakterie. Teplé a vlhké podmínky vyvolávají také růst plísňové infekce.

Kvůli tomu z vlasů a pokožky hlavy mizí přírodní oleje, protože je absorbuje látka vlhkého polštáře. Kombinace bakterií a ztráty přírodních olejů může způsobit, že se začnou na pokožce tvořit lupy. To zase často vede k vypadávání vlasů a různým onemocněním kůže.

Na pokožce hlavy se tak projeví tendence více se vysušovat a „šupit“. Vysušená pokožka však může vést i ke zcela opačnému scénáři, a to ke zvýšené produkci kožního mazu. Paradoxně se proto vlasy mohou mastit mnohem více než jindy. Nepropadejte panice, stačí pár jednoduchých pečujících triků a těmto příznakům předejdete. Vysoušení pokožky hlavy za vysokých teplot může vést k podráždění, zarudnutí a dokonce i tvorbě svědivých lupů. Pokud i vy bojujete s neustálým nutkáním škrábat se ve vlasech, kupte si v lékárně speciální zklidňující šampony proti lupům. Šetrně vlasovou pokožku vyčistí a zamezí opětovnému výskytu nepříjemných šupinek.

Zkuste to bez šampónu

Předně však omezte frekvenci mytí vlasů. Čím více je budete umývat, tím více se budou kořínky mastit a prameny plihnout. Nevěřte tomu, co se psalo v minulých letech, za radami na každodenní mytí stojí zájmy kosmetických firem. Ve skutečnosti působí více škody než užitku, protože vlasy zbavuje přirozeného ochranného filmu, Za vyzkoušení stojí metoda no-poo, tedy mytí jen vodou. Pár dní se možná sami sobě líbit moc nebudete, ale pak si vlasy zvyknou a přímo zázračně okřejí, protože se na pokožce i ve vlasových váčcích vyrovná prostředí. Optimální frekvence mytí vlasů je jednou za tři dny a méně, ale přesto důkladně vymýt stylingové přípravky i šampon.

Speciální péče se vyplatí

V případě podrážděné pokožky na hlavě se doporučuje pozměnit vlasovou péči a zahrnout do ní i produkty určené pro suché a poškozené vlasy. Jednou za čas se při mytí vyplatí se použít i speciální peeling, který pokožku dokonale vyčistí a zároveň prokrví. Pokud ale máte hodně citlivou kůži, raději se mu vyhněte a investuje do šamponu a kondicionéru z řady, která je přímo určená na zklidnění podráždění.

Vlasová tonika, vody a séra jsou skvělým způsobem, jak zmírnit svědění, podpořit růst vlasů, zamezit jejich vypadávání a předejít vzniku lupů. Až si tuhle „vodičku“ nanesete ke kořínkům, nezapomeňte hlavu i jemně promasírovat, prokrvená pokožka lépe vstřebá účinné látky.

Vlasy chtějí nakrmit

Zlepšení kondice vlasů i kůže na hlavě podpoří jídelníček bohatý na železo, zinek a vitaminy B a C. Najdete je hlavně v mořských plodech, bramborách či citrusových plodech. Mastnější ryby, jako je tuňák, makrela nebo sardinky, jsou nenahraditelným zdrojem prospěšných omega 3 mastných nenasycených kyselin. Doporučuje se také každodenní konzumace hrsti ořechů, dýňových, slunečnicových, sezamových či lněných semínek, bohatých na nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitaminy, nebo třeba sóji. Naopak se vyhněte sladkostem a bílému pečivu. Výsledky pestrého a vyváženého stravování neočekávejte přes noc. Chce to trpělivost a čas.

Foto: unsplash.com

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.