Enter your keyword

Na podzim si kůže žádá vláhu

Na podzim si kůže žádá vláhu

Léto už je sice dávno pryč, ale některé jeho následky na sobě cítíme pořád. Kromě těch příjemných to jsou i ty opačné.  Například v podobě vysušené pokožky na nejrůznějších částech těla. Co nejlépe pomůže? 

Kůže je rozhraním, na kterém se potkávají vlivy, jimiž na ni působí vnitřní a vnější prostředí. Horké měsíce se spoustou slunečního světla se na ní podepsaly v podobě intenzivního ultrafialového záření. Kůže si však každé, i mírné, spálení ukládá a dobře si jej pamatuje. 

Vysušená nebo suchá?

Přitom nejde jen o zvýšené riziko zhoubných nádorů, ale i o zvýšení výskytu pigmentových skvrn, či předčasné stárnutí. Hrozí také její dehydratace a vysoušení – pozor, tyto dva pojmy neznamenají totéž. Dehydratovaná pokožka bývá napnutá, bez jasu a přecitlivělá, ale jde o přechodný problém, který může postihnout i člověka s normální, mastnou či smíšenou pletí. Pomocí vhodné péče a správné hydratace se ho lze poměrně snadno zbavit.

Suchá kůže však představuje chronický stav, který bývá vrozenou dispozicí. Jedná se o konkrétní typ pokožky, k jehož projevům dále přispívají vnější vlivy. U malých dětí bývá sušší, v dospívání naopak mastnější a s postupným stárnutím se opět vysušuje.

Co nejvíc škodí?

Někteří lidé se se suchým typem kůže již narodí, u jiných se rozvine postupně, a to vlivem působení různých škodlivých faktorů, jako je přílišná chemie v kosmetice nebo znečištění ovzduší a okolního prostředí, a ano, i věk. Tento problém se projevuje pocity pnutí, suchými skvrnami, často zarudlými, vznikem šupinek, svěděním a hrubnutím, a dokonce i popraskáním pokožky. Rozhodně tomu neprospívá, když se jako právě teď na podzim pohybujeme většinou v klimatizovaných nebo vytápěných prostorách, které kůži vysušují.

Dehydrované i suché pleti je třeba věnovat správnou péči. Jedním ze základních stavebních kamenů zdravé pokožky jsou ceramidylipidy (tuky), které jsou sloučeninami mastné kyseliny a sfingosinu, a které tvoří hlavní součást buněčných membrán v naší pokožce. 

Pro hladší a mladší pleť

Nižší přítomnost ceramidů v kůži je spojena s kožními problémy, jako jsou již zmíněná suchost a přecitlivělost, ale i akné, ekzém, lupénka a růžovka. Ceramidy jsou přirozenou součást lidské kůže, ovšem jejich množství s věkem ubývá a po čtyřicítce tvorba nových molekul prakticky vymizí. Často je proto najdeme jako součást výrobků určených proti stárnutí. Tvorbu vrásek sice nezastaví, ale tím, jak v pokožce zadržují vláhu, jí pomáhají zachovat hladší a pevnou. 

Pro tuto schopnost se osvědčují v přípravcích, určených pro suchou pleť, které nabízí například značka CeraVe. Skvělé jsou například při léčbě ekzému, dermatitidy a lupénky. Ceramidy totiž podporují hojení, obnovují přirozenou hydrataci pokožky a účinně bojují proti kožním onemocněním. 

 

Foto: Unsplash.com

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.