Enter your keyword

Jak pečovat o nehty? A co vše prozradí jejich stav?

Jak pečovat o nehty? A co vše prozradí jejich stav?

Úklid – zvlášť ten důkladný před Vánocemi – se projeví i na stavu našich rukou – včetně nehtů.  Chce to důkladně promazat, a ne jednou, samozřejmě bez nalakování. Krémy vybírejte dobře, ne všechny jsou stejně účinné.

Prospět může i pečující olejová lázeň. Do misky s teplou vodou přidejte tři lžíce oleje, ponořte ruce a nechte působit aspoň 15 minut. Naše babičky si pak ještě na noc natáhly ještě bavlněné rukavice, aby se kůže na rukou i s nehty pořádně „nasákla“.

Na co si dát opravdu pozor

Když už budete nehty opečovávat, pořádně si je prohlédněte. Jejich vzhled, zabarvení i struktura totiž vypovídá o celkovém zdraví. Podobně jako na pokožce či vlasech se na nich rychle projeví psychické i fyzické problémy.

Změny na nehtech mohou znamenat mnoho různých věcí, ale někdy také nemusí znamenat vůbec nic. Jediným důvodem k urychlenému řešení je černý pruh v rohovině nehtu nebo pod ním, což může být signál opravdu nebezpečného nádoru. Pokud nejde o následek úrazu (tzv. štěnice), okamžitě zpozorněte. Tyto tmavé či přímo černé pruhy v nehtu způsobuje melanom, nejnebezpečnější typ rakoviny kůže.

Máte dost železa?

Bílé skvrny, které se na nehtech vyskytují nejčastěji, mohou být důsledkem mechanického poškození, ale také svědčí o nedostatku různých vitaminů a minerálů, zejména zinku.

Celkově bledé nehty jsou obvykle pouze znakem stárnutí, ale i ty může způsobovat nevhodná výživa. Mohou však znamenat i některé vážné nemoci, jako je anemie – chudokrevnost, srdeční nedostatečnost, cukrovka, případně některá jaterní onemocnění.

Lžičkovitý až miskovitý tvar nehtových plotének bývá většinou vrozený, ale pokud se projeví až v průběhu života, může také ukazovat rovněž na anemii.  

Vodorovné rýhy naznačují problém v oblasti zažívacího systému. Drážky na palci jsou časté u kuřáků. Někdy však může být příčinou opět nedostatek železa.

Sledujte povrch

Svislé rýhy mohou být ukazatelem poruchy štítné žlázy nebo cukrovky, obzvlášť pokud se vyskytují na všech nehtech.

Hrubý nebo hrbolatý povrch nehtů může být první známkou lupénky (psoriázy) nebo revmatické artritidy. Právě psoriáza obvykle začíná na nehtech.

Namodralý odstín nehtů stejně jako tmavší konečky prstů na všech končetinách upozorňují, že máte v organismu nedostatek kyslíku, zejména jako důsledek onemocnění plic. Může se buď jednat o důsledek infekce, jako je například zápal plic, nebo ještě vážnějších plicních onemocnění, například CHOPN.

***

Zdraví i kráse nehtů pomůže i zdravý jídelníček s dostatkem minerálů a vitamínu, nezapomínejte na důležité železo.  Obohaťte jej doplňky stravy, které obsahují zinek, vápník, hořčík a B-komplex.

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.