Enter your keyword

Kůže: Řiďte se pocity

Kůže: Řiďte se pocity

Člověk obvykle úplně přesně nevnímá, jak vypadá jeho pokožka na méně viditelných místech, než je obličej a ruce. Zatímco o tvář a ruce obvykle pečujeme, ostatní místa ke své škodě často přehlížíme a zanedbáváme, až vznikne problém. Varovat by nás však měl už pocit nepohodlí, který nejčastěji způsobuje suchá kůže. 

Správná péče o pokožku není důležitá jen z estetického a kosmetického hlediska, ale především ze zdravotních důvodů.  Suchost kůže, na které upozorňují právě tyto nepříjemné pocity, se brzy projeví ale skutečnými potížemi – má sklon k zarudnutí, svědění, zhrubnutí a šupinatění a dokonce popraskání. 

Co kůži vysuší?

Takové narušení přirozené bariéry pak postupné vede k náchylnosti k nejrůznějším druhům poškození. Rizikem jsou plísně, infekce virové – například bradavice – i bakteriální jako je impetigo, zánět folikul (chloupkových váčků) atd. Dochází i k objevení či zhoršení aknózních a alergických projevů. Výsledkem bývá také předčasné stárnutí kůže.

Kůži vysušují vnější vlivy, jako je mráz, horko, suchý vzduch z klimatizace nebo z ústředního topení, prudké změny teplot, sluneční UV záření atd. Suchost způsobuje také časté mytí, nebo dlouhé a horké koupele či sprchy, ale třeba i saponáty nebo další prostředky domácí chemie. 

Vnitřní problémy

Pokožka může vysychat v důsledku dehydratace nebo nedostatku vitamínů, čímž se dostáváme k tomu, že vysušená kůže obvykle není způsobena jen vnějšími vlivy. Příčinou velmi často bývají vnitřní zdravotní problémy. 

Suchá kůže tak může být signálem onemocnění jater, ledvin, potíží s krevním oběhem a cukrovky i první známkou lupénky.  Vysychání mohou způsobovat i některé léky (například na hypertenzi) a určité druhy léčby (radiační terapie, dialýza, chemoterapie).

Velmi často jde o poruchy imunitního systému, kam patří jak různé druhy atopického ekzému, tak i seboroická dermatitida.

Problém řeší ceramidy 

Vnímání nepříjemných pocitů umožní zvolit co nejdřív správnou péči. Suchá pokožka znamená, že z těch či oněch došlo k defektu správné tvorby svrchní ochranné vrstvy.  Její schopnost vázat hydrataci a bránit její ztrátě je narušena, a snižuje se tak schopnost fungovat jako účinná bariéra. 

Proto je třeba o kůži pečovat vhodnými přípravky, které obsahují tytéž lipidy, jaké se přirozeně vyskytují ve zdravé lidské pokožce. Produkty značky CeraVe obsahují směs tří esenciálních ceramidů, identických s těmi, které jsou přirozenou součástí kůže. Pomáhají doplňovat přirozené hladiny lipidů ve vaší pokožce, obnovují její rovnováhu, a pomáhají účinně bránit průniku alergenů a infekcí do organismu.

 

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.