Enter your keyword

Slunce může být nepřítel

Slunce může být nepřítel

Léto je v plném proudu, slunce pálí a podepisuje se na naší kůži, i když se cíleně neopalujeme, jen chodíme po venku. Nedá se vyloučit, že bohužel nějaké následky nebezpečného slunečního záření už máte. Jeho vlivem se totiž může z některých znamének vyklubat rakovina kůže – zvlášť, když jich máte po těle hodně. 

Zvýšené riziko hrozí i těm, kdo tráví hodně času na sluníčku nebo navštěvují solária. Každé spálení možnost vzniku melanomu ještě výrazně zvyšuje.

Sledujte změny

Melanom patří mezi nejnebezpečnější nádory vůbec. Jeho výskyt dlouhodobě narůstá a v České republice se jedná o šestý nejčastější novotvar. Velké nebezpečí melanomu spočívá v rychlém metastázování do lymfatických uzlin, mozku či dalších orgánů. V pozdějších stadiích je proto léčba velice obtížná. Pokud se včas neodstraní, může být maligní melanom i smrtelným onemocněním. 

Melanom ale není jediným typem rakoviny kůže. Méně známé jsou spinaliom a bazaliom. Spinaliom je jen o něco méně nebezpečný než melanom, rychle se zvětšuje a může se změnit ve vřídek se strupem. Bazaliom je z nich nejčastější a nejlépe léčitelný.  Vypadá většinou jako lesklý hrbolek, obvykle na rtu či v hlavě nebo na krku, který nebolí.

Přesto jsou všechny tyto nádory důvodem, proč hlídat vzhled svých mateřských znamének a neobvyklé změny na kůži.

Hlídání podle abecedy

Vodítkem je metoda, jejíž název je zároveň jednoduchým návodem k samovyšetření, které by se mělo provádět jednou za měsíc. 

A (asymetrie) zkoumá, zda je tvar znaménka (ne)souměrný. Symetrické znaménko je ve většině případů neškodné. V případě písmena B (borders – anglicky okraje) by ohraničení nezhoubného znaménka mělo být pravidelné a ostré. C (colour) se zaměřuje na barvu znaménka – to nezhoubné bude většinou jednobarevné. D (diameter) sleduje průměr útvaru – pokud je větší než 0,5 cm, je potřeba mu věnovat zvýšenou pozornost. E (evolution neboli vývoj) hodnotí případnou změnu barvy, velikosti či vystoupnutí znaménka, což rovněž může indikovat závažnější problém. Znaménko by také nemělo nikdy bolet či krvácet. Postupem času se samozřejmě mohou měnit i znaménka, která má pacient na těle již delší dobu.

Nebojte se vyšetření

Každý by měl alespoň jednou za rok až dva navštívit ordinaci dermatologa. Důležité je rovněž nezapomínat na vhodnou ochranu pokožky před slunečním UV zářením a po letních měsících věnovat zvýšenou pozornost případným změnám na povrchu kůže.

Vyšetření znamének je zcela bezbolestné a provádí se celoročně. Kontroluje se během něj celý kožní povrch, včetně kštice, plosek a nehtů. K vyšetření se používá optické zařízení dermatoskop, který prosvítí a zvětší obraz horní vrstvy kůže a umožní tak lékaři vidět strukturální a barevné změny, které nejsou patrné pouhým okem. Monitoruje se tvar, velikost, barva či ohraničení znaménka. Vyšetřující lékař rovněž přihlíží k rodinné anamnéze, změně vzhledu znaménka, jeho krvácení či růstu. Pacient by se na vyšetření neměl dostavit výrazně opálený nebo spálený od sluníčka. 

Foto: Unsplash by Jonathan Borba

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.