Enter your keyword

Suché paty? Nohy v zimě trpí

Suché paty? Nohy v zimě trpí

Suchá, podrážděná a svědivá. A náchylná k poraněním, infekcím a plísním. Tak může v zimním období dopadnout kůže na nohách, pokud jí nevěnujete správnou péči.  

Kozačky, lyžáky, pevné zimní boty – i přes sebelepší ponožku je v takové obuvi noha stísněná a tužší materiál mačká kůži. 

Jak zabránit bolestivých otlakům?

Kůže je složena z buněk zvaných keratinocyty, které vznikají v nejspodnější vrstvě kůže a posouvají se směrem k povrchu. Horní vrstva se se v ideálním případě postupně rovnoměrně olupuje. Při poškození a nedostatečné ochraně na namáhaných místech chodidel vznikají otlaky, které zpočátku většinou nebolí, ale jsou nepříjemné – kůže je totiž zhrubělá a tvrdá. K jejich vzniku v uzavřených botách přispívá i vlhkost, teplo a tření.

Kůže na chodidlech, patách a ploskách nohou tak odpovídá obrannou reakcí na mechanický tlak. Objevují se puchýře, mozoly, kuří oka a téměř zákonitě se vyskytnou otlaky, suchá a drsná pokožka na chodidlech a zejména na patách. 

Vsaďte na správnou péči

Opakovaná a dlouhodobá zátěž (naše maminky se v práci přezouvaly!) pak inklinuje k velkým otlakům a zhrubnutí, které je při došlápnutí bolestivé. 

Za takových okolností kůže nohou vyžaduje podporu a dobré ošetření. Během zimních měsíců je vhodné používat extra zvláčňující krém na nohy. Nejvíc pomohou prostředky s ceramidy, tělu vlastními lipidy (tukovými složkami), které nabízí například značka CeraVe, vyvinutá ve spolupráci s dermatology s cílem pomoci obnovit a posílit kožní bariéru. 

CeraVe Obnovující krém na nohy obsahuje kyselinu salicylovou, ceramidy a mléčnan amonný, takže účinně zmírňuje vysušení, změkčuje kůži, a napomáhá ochraně nohou v náročném zimním období. Je tak určený zejména pro extrémně suchou, drsnou a popraskanou kůži nohou.

Na co nezapomínat

Proti suché a zhrublé kůži na nohách s tendencí k praskání existuje několik preventivních opatření. 

Zabraňte vysušení:  Dostatečně pokožku promazávejte a hydratujte – škrabání suché kůže nebo svědění může způsobit popraskání, čímž se umožní vstup bakterií.

Dbejte na hygienu. Zdá se to jako zbytečná připomínka, ale není od věci. Nohy se potí i v chladu, což opět vede k vysušování. Očista a následné namazání suchosti zabrání, takže se vyhnete vzniku trhlinek, které jsou náchylné k infekci.

Ošetřujte problémová místa hned. Správnou péči předejdete většímu poškození, dělejte si pravidelně pedikúru nebo ji svěřte odborníkům.

Vyhněte se horkým koupelím: Pokud jsou vaše chodidla a zejména paty drsné, nepoužívejte příliš horkou vodu. Po každém mytí nebo koupeli nohy pořádně vysušte, aby nebyly mokré ani vlhké. Zvláštní pozornost věnujte prostoru mezi prsty, protože je to místo, kde se nejčastěji projeví potíže.  

Obuv a ponožky: Noste silnější, ale prodyšné ponožky, které dobře odvádějí vlhkost. Boty noste pohodlné, se zaoblenou špičkou, která umožňuje kroutit prsty. Volte raději kůži, nikoli syntetiku, protože přírodní materiály umožňují cirkulaci vzduchu.

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.