Enter your keyword

Omládněte s novým jarem!

Omládněte s novým jarem!

S jarem v nás roste touha trošku se omladit – stejně jako příroda kolem nás. Na jaké složení kosmetických výrobků se vyplatí vsadit, aby naše pleť byla co nejzářivější, hladká a svěží?

Podle zkušenosti dermatologů existují účinné složky, které brání stárnutí pokožky. Zásadním pravidlem je, že co největší podíl vámi používaných kosmetických přípravků by měl obsahovat ochranný faktor proti slunci. SPF už dnes obsahuje většina krémů i make-upů, využívejte právě jich. Slunce totiž má zřejmě největší podíl na stárnutí pleti, tvorbě vrásek a pigmentových skvrn.

Další důležitou zásadou je odlíčení a po něm ještě vyčištění pleti, které by se nemělo vynechat ani ráno. V noci se totiž tělo zbavuje toxinů, a nechat je po celý den na tváři, navíc přikryté vrstvou líčení, je skutečně škodlivé. 

Na co se při nákupu zaměřit?

Látky, působící proti stárnutí pleti, nalezneme ve výrobcích všech konzistencí – od pleťových vod, přes mléka, gely, krémy a masky až k sérům. Ne vždy to nejdražší je skutečně nejúčinnější. Kteří tedy jsou spolehliví bojovníci proti známkám věku?

Elastin vyhlazuje a napíná pokožku.

Kolagen váže vlhkost, přispívá k celkové regeneraci pleti.

Vitamin C neboli kyselina askorbová dodává pleti svěží a odpočatý vzhled. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu a také rozjasňuje pleť.

Vitamin H, jinak též biotin, podporuje výstavbu tukového filmu, pokožka je díky němu odolnější. 

Vitamin E, nazývaný tokoferol, urychluje buněčné dělení a zpomaluje proces odbourávání kolagenu.

Vitamín A, tedy v kosmetice oblíbený retinol, redukuje vrásky a zabraňuje stárnutí. Retinoidy mají regenerační účinky a pomáhají také proti nežádoucí pigmentaci.  

Koenzym Q10 podporuje buněčné dýchání, takže prokrvuje a čerstvou zásobou kyslíku tak přispívá k regeneraci buněk. Dodává energii a napomáhá tvorbě kolagenu a elastinu v pleti. Navrací pokožce pružnost a pevnost, snižuje viditelnost vrásek a v každém věku pomáhá zachovat mladistvý vzhled pleti.

Kyselina hyaluronová jako základní stavební kámen buněk má přímý vliv na kvalitu a elasticitu pokožky, v níž pomáhá udržovat vláhu.

Alfa-hydroxykyseliny (AHA), tzv. ovocné kyseliny, zvyšují pevnost, elasticitu i obsah vody v pleti. 

Lecitin slouží jako zásobovač vlhkosti. 

Panthenol zklidňuje a regeneruje.

Ceramidy v pokožce zadržují vlhkost, a tím ji pomáhají zachovat hladší a pevnou. Pro tuto schopnost se osvědčují v přípravcích, určených pro suchou pleť, jako je například speciální produktová řada CeraVe. Ceramidy jsou přirozenou součást lidské kůže, ovšem jejich množství s věkem ubývá a po čtyřicítce tvorba nových molekul prakticky vymizí. 

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.