Enter your keyword

Alergie na kosmetiku se může objevit kdykoliv 

Alergie na kosmetiku se může objevit kdykoliv 

S jarem se probouzejí alergie. Obvykle pomyslíme na kvetoucí přírodu, ale nežádoucí reakci může vyvolat i kosmetika. Příznaky se mohou projevit ihned poté, co poprvé nanesete nový přípravek, ale třeba i po letech bezproblémového používání.

Podle výzkumu amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv až 25 % respondentů uvádí, že mělo alespoň jednou kožní potíže spojené s nějakým kosmetickým produktem.  Intenzita nepříjemností kolísá od obyčejné vyrážky až po plně vyjádřenou alergickou reakci

Kontaktní iritační dermatitida se objeví tehdy, když něco poškodí kůži. Ta může zarudnout, pálit, svědit nebo píchat těsně po použití produktu. Mohou se vytvořit puchýře, možné je i krvácení, zvláště pokud se škrábete.

Kontaktní alergická dermatitida postihuje imunitní systém. Jejími příznaky jsou zarudnutí, otok, zhrubnutí, svědění a kopřivka. Může se projevit kdekoli, ale nejčastěji se objevuje na krku, rtech, uších a očích.

Bývá obtížné zjistit, jakého původu kontaktní dermatitida je, může být dokonce kombinací obou výše zmíněných druhů.

Co způsobuje alergii

Často jsou obviňovány konzervanty a parfemační složky. Ovšem někdy i přípravky, které se honosí označením „neparfemované“, mohou obsahovat příměsi, které mají zamaskovat jejich chemický zápach. Pokud si chcete být jisti, hledejte spíše výrobky s označením „bez parfému“, „fragrance free“ apod.

Téměř každý výrobek, který obsahuje vodu, musí obsahovat také konzervant. Nejčastěji používanými jsou parabeny, imidazolidinyl urea, Quaternium-15, DMDM hydantoin, fenoxyethanol, methylchloroizothiazolinon a formaldehyd. Všechny jsou spojovány s výskytem alergií.

Na které výrobky si dávat pozor

Nejčastěji způsobují nepříjemné reakce mýdla, saponáty, antiperspiranty, oční líčidla, hydratační krémy, šampony, dlouhotrvající rtěnky, laky na nehty (obzvláště ty, které obsahují formaldehyd) a lepidla na umělé nehty, ve kterých je metakrylát. Kožní reakce vyvolávají také barvy na vlasy, které obsahují zesvětlující složky p-fenylendiamin a peroxodisíran amonný.

Produkty, ve kterých jsou alfa-hydroxykyseliny, mohou u některých lidí způsobit zarudnutí kůže, otok, puchýře a svědění, obzvláště ty, které jich obsahují více než 10 %. Také krémy a séra proti vráskám s kyselinou retinovou mohou někdy vyvolat iritační kontaktní dermatitidu. Mnozí lidé jsou alergičtí na krémy na opalování. Proto volte značky, které nabízejí ověřené a dermatologicky testované produkty,

Opatrnost je na místě 

  • Základním, nezbytným a většinou dostatečným krokem je přestat používat výrobek, který dermatitidu vyvolal, ať už je to cokoli. 
  • Hledejte výrobky, které obsahují méně složek. Snížíte tím pravděpodobnost reakce.
  • Než začnete používat nový produkt, vyzkoušejte ho na vnitřní straně zápěstí a den nebo dva počkejte. Pokud se objeví reakce, přípravek nepoužívejte.
  • Parfémy aplikujte raději na oblečení než na kůži.

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.